druif

Druiven


Inleiding

Volgens de Fransen kan het niet, druiven kweken in Nederland. Talloze kwekers bewijzen echter dat het wel kan, zelfs in het koude winderige Noord-Holland. Het valt zeker niet mee, het is te koud, te nat, te weinig zon en de grond deugt niet. Zomaar wat aanplanten geeft bijna altijd teleurstelling maar als de juiste rassen worden geselecteerd is het kweken van goede druiven zeker mogelijk.

Welke

Populaire soorten in Nederland zijn; Boskoops Glorie, Rembrandt en Witte van der Laan. Er zijn echter veel betere; Pinot Noir, Phoenix, Orion, Dornfelder, Regent en diverse Jager hybriden.De meeste traditionele soorten zijn wat minder geschikt vanwege hun gevoeligheid voor ziekten en hun verlangen naar een wat warmer klimaat.

Verkrijgbaarheid

De meeste tuincentra verkopen wel druiven planten. Het is helaas meestal niet de moeite waard om deze planten te kopen. Het zijn vrijwel altijd matige soorten of soorten die in de kas horen. Beter is het om naar een specialist te gaan b.v. kwekerij de Agthuysen in Zuidland Veel leuker is het om eens naar de moezel in Duitsland te gaan. Overal kun je hier goede planten kopen. Bovendien kun je in de wijngaarden zien hoe er gesnoeid wordt. En niet in de laatste plaats kun je hier geweldig wijnen drinken

Ziekten

Traditionele rassen hebben veel last van schimmels, vooral valse meeldauw, echte meeldauw en botrytis. Vooral valse meeldauw kan de oogst geheel verloren doen gaan, er zijn tegen deze schimmel geen bestrijdings middelen meer toegestaan. Het is dus raadzaam resistente soorten aan te planten, gelukkig zijn die steeds beter verkrijgbaar. Verder komen hier niet veel ziekten voor. Zolang de tuin goed schoon is, dwz geen onkruid en geen snoei afval laten liggen, valt het ook met de schimmels wel mee en hoeft er zelden gespoten te worden.

Wijngaard

Gelukkig liggen onze tuinen vlak bij het IJselmeer wat zeker in het najaar een gunstige invloed op de temperatuur heeft. De grond is hier eigenlijk ongeschikt, de planten groeien veel te hard; 3-4 meter per jaar. Dit geeft een enorme warboel en al gauw een te dichte beplanting. Het is echter noodzaak de beplanting luchtig te houden, de wind moet vrij spel hebben zodat de planten na regen of dauw snel drogen wat schimmel en rotting helpt voorkomen. En, iedereen weet het waarschijnlijk al, druiven houden van zon........

Werk

Je hele volkstuin met druiven aanplanten maakt dat het werk en het seizoen er heel anders uit zien dan wanneer je bijvoorbeeld groenten en aardappelen kweekt. In de winter begin je al met snoeien, opbinden en opruimen, dat gaat eigenlijk door tot het najaar wanneer de pluk begint. Een paar uur per week is voldoende, water geven hoeft niet zodat er voldoende tijd over blijft om met mede tuinders te kletsen of gewoon maar wat rond te lummelen. Je hoeft er zeker niet elke dag te zijn, zelfs een weekje overslaan is geen probleem. Eind augustus wordt het anders; de trossen moeten (soms) gekrent worden, veel snoei- en opbind werk en.....
de eerste pluk begint.

Tafel

Als je de druiven kweekt om te eten dan begint de pluk vrij vroeg. In september zijn de meeste tafeldruiven al rijp voor consumptie, langer laten hangen is levert meestal niet veel extra op.Heel wat soorten zijn geschikt als tafeldruif. Erg lekker zonder al te hard schilletje, zijn de Phoenix, Orion en Hecker (wit) en de Jager R72, Regent en Dornfelder (rood) Helaas hebben ze wel allemaal pitjes.

Wijn

De Fransen hebben een beetje gelijk, wijn maken gaat hier een stuk moeilijker. Een rode wijn maken lukt hier nauwelijks, dwz de wijn wordt wel rood maar smaakt toch meer naar rosé! Het groei seizoen is hier gewoon te kort. Witte wijn gaat een stuk beter, niet dat hier een knappe Riesling te maken is, daar is het echt niet warm genoeg voor. Maar van Orion of Phoenix is zeker wijn te maken die de kwaliteit van goedkope supermarkt wijnen makkelijk overstijgt. Geschikte soorten om wijn van te maken zijn dezelfde als die voor tafeldruiven plus de Pinot Noir, Konigin der Weingarten, Perle von Zala, Portugieser, Regent, Schönburger, blauwe Muskaat en de Jager RS4.

Wet

Opgepast!!! Een commerciële wijngaard beginnen? Zorg er dan voor dat alleen rassen van de Vitus Vinefera worden aangepland. Hybriden zoals Rembrant zijn afkomstig van oa Vitus Berlandieri en de Vitus Riparia. Wijn gemaakt van andere rassen dan de Vitus Vinefera mag volgens de europese regels GEEN wijn genoemd worden. En de Fransen liggen natuurlijk weer dwars; in ons land is de franse wijnwet van toepassing! Het spreekt haast vanzelf dat volgens deze wet Nederland nooit tot appellation controle gebied uitgeroepen zal worden.

Slot

Natuurlijk kweken wij alleen uit hobby. En het is best een leuke hobby. lekker in de tuin bezig zijn, experimenteren met soorten en verschillende snoei vormen, wijn maken en proefen uiteraard. Kortom, je kunt er het hele jaar leuk mee bezig zijn.