de boogerd

volkstuin vereniging De Boogerd

logo de boogerd

het web log van Tjomme

tuin hilde

Iets met de natuur

Op dit moment weet ik nog geen titel voor deze blog! In de moestuin bezig zijn komt vanuit mijn passie voor de natuur. Het is altijd zo geweest dat ik die voelde. De laatste tijd moet ik vaak denken aan het antwoord wat ik gaf toen mij op mijn negende werd gevraagd wat ik wilde worden. Kan ook rond mijn zevende geweest zijn. Ik zei: "Iets met de natuur". "Zeker boswachter" kreeg ik als reactie. Nou, zeker weten dat ik dat niet wilde..!

Nog steeds lijkt die vraag onbeantwoord ondanks dat ik zeker wel 'iets met de natuur' doe. Ik ben immers zelf onderdeel va de natuur; en ik ervaar het met veel plezier. Sinds ik het stukje moestuin beheer, is er een nieuwe beleving bij gekomen.

Ah! Nu heb ik ook een titel... :)

Het ontbreekt ons tegenwoordig aan aandacht en respect voor de natuur. Dat is één van mijn drijfveren. Het voelt voor mij als een goede vriend die in nood verkeerd. Alle reden om er wat mee te doen. Alhoewel ik wel blij verrast ben omdat natuurmonumenten maar liefst 75.000 (!) handtekeningen heeft aangeboden aan de tweede kamer. Zie ontblote-boswachters-in-actie-op-binnenhof

Door in de moestuin bezig te zijn ervaar ik plezier, de rijkdom die er is is echt onbetaalbaar! Ik eet ter plekke op waar ik behoefte aan heb, zonder iets verloren te laten gaan. Natuurlijk neem ik ook wat naar huis ;) Het is voor mij ook een manier om te laten zien wat ik bedoel dan het er alleen maar over te hebben.

Nou, voordat ik een activist word ga ik deze blog maar afronden!

Op dit moment is de natuur in rust, ogenschijnlijk. Er gebeurt ook veel. Hier en daar zie je knoppen in bomen en sommige bloembollen hebben al wat groen boven de grond. Totdat de warmte van de Lente de grond weer verwarmd houden die zich verder stil. Uit de tuin heb ik wat mini-mei rapen gehaald na de laatste dooi periode. De goudsbloem planten zijn bruin maar ik telde een stuk of 15 bloemen die blijkbaar hun best hebben gedaan om nog mooi te blijven! De rucola ziet er nog heel goed uit, ik heb zelfs nog wat van gegeten. De papier-achtige bloemen zitten er nog in. Die zijn klein met wit een een gekleurde streep er over. Paars meen ik. Vlak voor de vorst heb ik worteltjes geoogst en enkele kleinere in de mini-kas gezet. Die zijn gaan groeien! De broccoli groeit ook nog al blijven ze klein. Verder staat er nog wat prei en boerenkool. Langzaam maar zeker begint het te kriebelen bij mij met de kortste dag op 21 december. Ik zie het een beetje als feestdag, niet in de laatste plaats omdat m'n lief en ik op die datum zijn gaan samenwonen! Vanaf dan worden de dagen weer langer en gaan we richting de Lente. Het wordt mijn tweede voorjaar op de tuin terwijl ik de helft meer heb dan vorig jaar! Ik zie al voor mij dat ik mijn jonge dochter meeneem in de tuin, om haar al een beetje te laten zien en ervaren wat er allemaal is. Dat beeld doet mij goed; ik ben benieuwd wat ze er van vind (als ze dat kan laat merken tenminste)

Tjomme
15 december 2010


Winter

En zo komt de vorst er alweer aan. De vorige winter was lang waardoor het eigenlijk vrij kort geleden is dat er vorst was. Korter iniedergeval dan we gewend zijn.

Er is zelfs een kans op de eerste schaatswedstrijd op natuurijs dit weekend. Tenzij het gaat sneeuwen: en daar is kans op aanstaande vrijdag.

Afgelopen zondag heb ik wat groenten geoogst: worteltjes, venkel, bietjes, meiraapjes. Allemaal klein vanwege de langzamere groei door de kou. Desondanks heerlijk van smaak!

Dit is het tweede jaar. Vorig jaar had ik 50m2, en begon ik laat. Dat was rond april/mei. De ontzettende goede zomer was prettig voor mij als beginner. Met name de pompoenen waren een groot succes! De laatste ingevroren stukken gingen een paar weken geleden pas op!

Nu heb ik 100m2 en heb ik veel geleerd. Dat doe ik door te kijken naar wat de tuin doet. Ik weet uit ervaring dat ik onbewust leer. Natuurlijk helpt het ook dat ik als kind meehielp in de moestuin van mijn vader die in onze achtertuin was. Zodoende kwam ik daar dagelijks en genoot van het zaaien elk voorjaar. Keek ik naar hoe hij het land bewerkte, en raakte ik er vertrouwd mee.

De kunst is om de natuur het meeste werk te laten doen. Daar heb ik dit jaar aandacht aanbesteed. Ook met in het achterhoofd dat ik vader ging worden en ik er vanuit ga dat er wat minder tijd zal zijn.

tuin hilde

Mijn bedoeling dit jaar was om het hele jaar door groenten te hebben. Dat gaat sowieso lukken deze winter: de vriezer zit vol! Maar eigenlijk bedoel ik daar verse groenten mee. Ook dat gaat aardig: Er staat boerenkool -fijn dat het gaat vriezen- prei, tuinmelde en winterpostelein. De uien zijn pakweg 5cm hoog, die zijn voor het voorjaar. Ik heb wortelpeterselie staan waarvan de wortel in het tweede jaar te oogsten is. Ik heb knoflook geplant. Meer als vorig jaar. Ik zou bijna denken dat dat niet hoeft: de aroma is veel sterker dus we hebben minder nodig! Aan de andere kant zijn we grote fans van knoflook, dus dat komt vast wel goed. En weggeven kan altijd!

Verder staat er nog brocolli. De bloemkool plantjes die ik gekregen heb, zijn helaas mislukt. Ik heb een heerlijk mooi aarbeienveld en in 2011 voor het eerst een frambozen struik. De gekregen pruimenboom is ook aangeslagen. Ik ga er vanuit dat hij de winter overleefd.

Ik geniet volop van de tuin. Van elk seizoen, en geen dag dat ik er ben gaat hetzelfde! Het ritme van elk seizoen beleef ik sinds de tuin meer intens.

Het maakt dat ik ook fijner door de herfst en winter ga. Makkelijker eigenlijk ondanks dat er minder licht is. In het algemeen ervaar ik in de natuur zijn als ademen, en ik krijg 'honger' als ik lang niet buiten ben geweest. Dat komt dat eigenlijk zelden voor want dat wordt ik behoorlijk onrustig.;

Ik ben zeer benieuwd naar deze winter; als het gaat vriezen is dat zeer gunstig voor de grond. Die valt dan in korrels uiteen en in de zomer is de (klei) grond minder vatbaar voor scheuren.

Groene groet,

Tjomme ( )
27 november

volkstuinvereniging De Boogerd Hoorn Kersenboogerd

© VRT media e-mail privacy site map facebook top