In het voorjaar kan in de volle grond met een enkele uitzondering vanaf begin April gezaaid en geplant worden. Dit wordt oa. veroorzaakt door de kleigrond, waarop onze complexen liggen.
Kleigrond warmt niet zo snel op en daardoor kiemt het zaad langzaam en groeien planten in het voorjaar erg traag. Als je dus zo veel mogelijk rendement van je tuin wilt hebben zul je trucs moeten toepassen om je gewassen sneller te laten groeien.
Een eenvoudige methode is hiervoor het zaaien en planten onder platglas, in kweektunnels of in een koude kas.
Platglas
Zaaien onder platglas en in de kas kan in gunstige winters al vanaf half Februari.
Als het ijs in de sloten begint te dooien kun je beginnen met zaaien.
Let dus in Februari heel goed op het weer.
Meestal is er na de vorst, nadat er een radicale weersomslag met regen en wind uit het zuidwesten is opgetreden, weinig of geen vorst meer van betekenis te verwachten.
Het is belangrijk dat je voor de vorst al gespit hebt en dat je (als je een vaste plaats voor je bak hebt) de bak de hele winter open hebt laten staan.
Leg een week voordat je de grond wilt bewerken de ramen er op, dan kan de grond alvast wat opwarmen en opdrogen.
Na een lichte grondbewerking, waarbij je een paar handjes gedroogde koemest door de grond gewerkt hebt, kun je dan gaan zaaien.
Als er weinig of geen vorst is geweest krijg je bij de grondbewerking vaak hele grove kluiten, die moeilijk stuk te krijgen zijn. In dit geval helpt het als je na een grove voorbewerking met je cultivator een zak bemeste tuinaarde of potgrond door de bovenlaag heen mengt.
Trek nu met de steel van je cultivator een zaaivoortje in de grond en strooi hierin bv. zaad van radijs, raap-steeltjes, pluksla of spinazie. Later in Maart kun je bietjes en vroege worteltjes gaan zaaien.
Het zaad van raapsteeltjes en pluksla dek je bij deze hele vroege zaaisels het beste niet af.
Grof zaad, van spinazie en radijs bedek je met een dun laagje aarde, zodanig dat de zaadjes net bedekt zijn.
Druk het zaad met je vlakke hand heel licht aan en leg het glas weer op de bak en laat de bak dicht totdat de zaden gekiemd zijn en de plantjes opkomen. Dit is meestal binnen 2 weken het geval.
Als de eerste echte blaadjes verschijnen moet je al gaan luchten en de ramen een paar cm. open te zetten.
Bij gunstige weersomstandigheden kun je vanaf eind Maart de eerste oogst raapsteeltjes binnen halen.
Planten
Vanaf ongeveer half maart kun je ook sla en andijvie en vroege kool planten. In deze maand is er vaak kans op nachtvorst en dan is het verstandig om de ramen te sluiten en de planten eventueel met een krant tegen bevriezing te beschermen.
Bij zonnig weer kan de temperatuur in de bak al flink stijgen en moet er goed gelucht worden. Als hierbij de grond te droog wordt kun je met de gieter voorzichtig wat water geven.
In April kun je de ramen steeds verder open zetten en vanaf begin mei kun je het glas helemaal weghalen.
Als je met een verplaatsbare platte bak werkt kun je dan op een andere plek op de tuin beginnen om zomer-groenten te vervroegen, zoals courgettes en stamboontjes.
Vanaf eind Mei kun je in je bak komkommers of meloenen uitplanten, die dan de hele zomer onder glas blijven staan.
Je kunt je bak ook uitstekend gebruiken om plantjes in af te harden. In plaats van je plantjes elke keer van binnen naar buiten (en andersom) te verplaatsen kun je dan elke dag het raam iets wijder open zetten. Denk er om dat bakjes en kistjes grond vooral bij zonnig weer heel snel uitdrogen. Je moet dus wel elke dag terug komen om water te geven.
Zonwering.
Vanaf begin Mei is het verstandig om de ramen te voorzien van zonwering, omdat er anders het gevaar bestaat dat je planten, doordat de temperatuur direct achter het glas te hoog oploopt, verbranden. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een sterk verdunde kalkoplossing in water, die je aan de binnenkant van het glas aanbrengt.
Als je in plaats van glas met kunststof werkt is kalken vaak niet nodig.
Sommige tuinders werken met ramen die bespannen zijn met transparant plastic folie. Dit is erg goedkoop maar de levensduur is ook maar heel kort. Veel langer dan een paar maanden gaat het plastic niet mee. Er is folie in de handel die speciaal voor dit doel geschikt is.
Groeitunnels
Je kunt in plaats van platglasbakken ook gebruik maken van plastic groeitunnels, die ongeveer hetzelfde effect hebben. Het nadeel is, dat luchten etc. veel lastiger is dan bij platglas en dat je, omdat het in het voorjaar vaak nog al eens flink hard waait, op moet passen dat je tunnel niet stuk waait.
Een alternatief hiervoor kan transparant plastic golfplaat zijn, dat je met plastic buis er omheen gebogen in de grond vastzet. Aan de voor en achterzijde van de tunnel zet je dan een plaatje kunststof of hout om de tunnel dicht te maken.
Litteratuur:
Planten onder glas.- Beckett uitg. Kosmos. ISBN 90-215-2507-0